Διαχείριση stress

 

Στο παρόν άρθρο, η φυσίατρος και τακτική συνεργάτης του blog, Μαρία Παπαδοπούλου, θίγει ένα πάντα επίκαιρο θέμα, ”ασθένεια” της εποχής μας, που αφορά τους περισσότερους από μας, ανεξαρτήτως ηλικίας: το στρες. Μάλιστα ζήτησα η ίδια να μας ενημερώσει για τον τρόπο αντιμετώπισης του στρες μέσω της βιοανάδρασης, μετά από τη θερμή και γεμάτη ευγνωμοσύνη αναφορά γνωστής μου στη βοήθεια που προσέφερε η κα Παπαδοπούλου στην κόρη της, που την είχε καταλάβει έντονα το άγχος των πανελληνίων εξετάσεων.

 

Στρες,  περισσότερο στρες…. Στρες σερβιρισμένο με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόπους… Στρες το αντιπαθητικό, στρες το αντιπαραγωγικό, στρες το αντιερωτικό αφού τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, που είναι η ορμόνη του στρες, κατακερματίζουν την σωματική, πνευματική και συναισθηματική υπόσταση μας και υγεία μας.

Η σύνδεση ανάμεσα στο χρόνιο στρες και τη δυνατότητα εμφάνισης ψυχικών θεμάτων υγείας όπως αγχώδης διαταραχή, κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες είναι καλά θεμελιωμένη.

Τι συμβαίνει όμως στον εγκέφαλο όταν ζούμε ένα στρεσογόνο συμβάν;

  1. Το στρες πυροδοτεί μια αλληλουχία χημικών αλλαγών που μας κάνει ευέξαπτους και ευερέθιστους…υπό καθεστώς πίεσης οι άνθρωποι γινόμαστε ξεχασιάρηδες και συγκεντρωνόμαστε δύσκολα. Γάλλοι ερευνητές ανακάλυψαν ένα ένζυμο το οποίο κινητοποιείται από το στρες και ‘επιτίθεται’ σε ένα μόριο στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τις συνάψεις. Όταν οι συνάψεις τροποποιηθούν- λόγω της δράσης του ενζύμου- λιγότερες συναπτικές συνδέσεις γίνονται στην περιοχή. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτή η κατάσταση οδηγεί τα άτομα που τη βιώνουν να απομονώνονται αποφεύγοντας τους άλλους και έχοντας μειωμένη κατανόηση και μνήμη.
  2. Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση του εγκεφάλου…το συνεχές στρες μπορεί να βλάψει τη μνήμη του εγκεφάλου και την ικανότητα μάθησης αφού μειώνει τον όγκο της φαιάς ουσίας των περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τα συναισθήματα, τον αυτοέλεγχο και τις φυσιολογικές λειτουργίες.. Μια μελέτη του 2008 στα ποντίκια διαπίστωσε ότι ακόμα και στρες για περιορισμένο χρονικό διάστημα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων σε περιοχές που σχετίζονται με τη μνήμη και τη μάθηση.
  3. Ένα στρεσσογόνο γεγονός μπορεί να σκοτώσει εγκεφαλικά κύτταρα…λαμβάνοντας νέες πληροφορίες με τη διαδικασία της μάθησης συνεχώς δημιουργούμε νέους νευρώνες στον ιππόκαμπο- περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μάθηση, τη μνήμη και τα συναισθήματα. Όμως ένα στρεσσoγόνο συμβάν που εξελίσσεται μπορεί να αναστείλλει την παραγωγή νέων νευρώνων και επιπρόσθετα να επηρεάσει την ταχύτητα των συνδέσεων μεταξύ των κυττάρων του ιππόκαμπου σύμφωνα με το Scientific America.
  4. Το στρες μπορεί να διαταράξει τη μνήμη πυροδοτώντας την απάντηση του εγκεφάλου σε απειλή…καθώς  η κορτιζόλη αναστέλλει τη δραστηριότητα του ιππόκαμπου, αυξάνει το μέγεθος και τη δραστηριότητα της αμυγδαλής το βασικό κέντρο του εγκεφάλου για κινητοποίηση και συναισθηματική απόκριση. Η αμυγδαλή είναι υπεύθυνη για την αντίληψη της απειλής, την επεξεργασία του φόβου και την fight or flight αντίδραση. Αυξημένη δραστηριότητα δηλώνει ότι είμαστε στη διαδικασία αντίδρασης σε θεωρούμενη απειλή γεγονός που μπορεί να περιορίσει την ικανότητα μας να προσλαμβάνουμε νέες πληροφορίες αλλά και να επιτείνει τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις.

Και τι πρέπει να γίνει; Δεν αρκεί να πούμε στους εαυτούς μας μην αγχώνεσαι- είναι η φράση που αντενδείκνυται στην περίπτωση αφού μπορεί να επιτείνει τα συμπτώματα του άγχους οπότε; Διαχείριση του άγχους είναι η ενδεικνυόμενη δράση και αυτό- ευτυχώς είναι κάτι που μαθαίνεται! Βιοανάδραση, γνωστικοσυμπεριφοριστικές τεχνικές και κυρίως εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση!

Τη βιοανάδραση και την εφαρμογή της μέσω του brain boy,  ως τρόπο διαχείρισης του στρες και εξισορρόπησης δεξιού και αριστερού εγκεφαλικού ημισφαιρίου, θα αναλύσουμε σε επόμενα άρθρα!

Πηγή: ego.gr

Παπαδοπούλου Μαρία

Φυσίατρος,  εξειδικευμένη στον ιατρικό βελονισμό και την προηγμένη ομοιοπαθητική

Πατριαρχου Γρηγορίου Ζ´13,  Σερρες

Τηλ. 2321302250 & 6944643452

Written By
More from beautytalks

Ωτοβελονισμός κι αδυνάτισμα

      Ο ωτοβελονισμός μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην προσπάθεια απώλειας...
Read More

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *