Η αλήθεια πίσω από τα καλλυντικά

Όλες μας χρησιμοποιούμε καλλυντικά για να διατηρήσουμε τη νεότητα, την ομορφιά της επιδερμίδας μας ή να καταπολεμήσουμε κάποια προβλήματά της. Ενίοτε μάλιστα ξοδεύουμε σημαντικά ποσά για τον σκοπό αυτό! Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζουμε κάποιες αλήθειες για την παρασκευή τους, ώστε να τα επιλέγουμε πιο συνειδητά και σωστά! Το παρακάτω κείμενο είναι αρκετά διαφωτιστικό:

«Ο καθένας μπορεί εύκολα να φτιάξει καλλυντικά στην κουζίνα του.

Μπορείτε να κάνετε τη δική σας κρέμα απλά και εύκολα. Βάλτε ένα λάδι της επιλογής σας σε μια κατσαρόλα και καθαρό, φιλτραρισμένο νερό σε ένα άλλο. Τι είδους έλαιο θα επιλέξετε για να ετοιμάσετε τα δικά σας καλλυντικά; Πρόκειται να χρησιμοποιήσετε το λάδι που παραμένει στο τηγάνι από τις τηγανητές πατάτες σας ή το λίπος στο τηγάνι από το κρέας που μαγειρέψατε; Ή, ίσως, το ακατέργαστο λίπος που κόψατε από το κρέας πριν το μαγειρέψετε;

Πιθανότατα θα προτιμούσατε να χρησιμοποιείτε ποιοτικό έλαιο που βάζετε στο φαγητό σας, στις σαλάτες σας, και μάλιστα να το χρησιμοποιείτε φρέσκο, ακατέργαστο, πριν από οποιαδήποτε άλλη χρήση.

Τώρα, αγοράστε έναν γαλακτωματοποιητή από την αγορά. Μπορείτε να βρείτε φυσικούς, βοτανικούς, τεχνητούς ή χημικούς γαλακτωματοποιητές. Η επιλογή εξαρτάται από εσάς.

Ζεσταίνετε το λάδι και το νερό ξεχωριστά, μέχρι τους 60 ° C. Προσθέστε μια μικρή ποσότητα γαλακτωματοποιητή μέσα στο λάδι και ανακατέψτε μέχρι να αρχίσει να διαλύεται. Στη συνέχεια, με μια κουτάλα σούπας, σιγά-σιγά ρίχνουμε ζεστό νερό στο λάδι και διαλύουμε τον  γαλακτωματοποιητή, ανακατεύοντας συνεχώς. Το μείγμα θα γίνει λευκό και θα σχηματίσει ένα γαλάκτωμα (γάλα). Προσθέστε λίγο περισσότερο νερό και μετά από πολύ καλή ανάδευση, όταν έχει μετατραπεί εξ ολοκλήρου σε λευκό γάλα, βγάλτε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Μετά από μία ώρα το μίγμα θα μετατραπεί σε μια παχιά, λευκή κρέμα. Αυτή η κρέμα είναι το πρώτο σας σπιτικό καλλυντικό προϊόν.

Αν το εφαρμόζετε στο πρόσωπό σας, δεν θα παρατηρήσετε κανένα ιδιαίτερο καλλυντικό αποτέλεσμα, επειδή δεν διαθέτει τα περισσότερα καλλυντικά συστατικά που θα το καθιστούσαν αποτελεσματικό, αλλά χωρίς αμφιβολία κρατάτε στα χέρια σας ένα από τα πιο αγνά και αβλαβή καλλυντικά. Μπορείτε να είστε βέβαιοι για την υψηλή ποιότητά του, αλλά δεν διαθέτει την αποτελεσματικότητα που αναζητάτε σε ένα καλό καλλυντικό προϊόν.

Αυτή είναι η χημεία και η διαδικασία πίσω από την παραγωγή καλλυντικών, που χρησιμοποιούνται από όλες τις επιχειρήσεις περιποίησης του δέρματος σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, πολλοί παραγωγοί καλλυντικών, ακόμη και στην  εξειδικευμένη καλλυντική φροντίδα του δέρματος, προσπαθούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος τους χρησιμοποιώντας πολύ φθηνά έλαια, όπως παράγωγα πετρελαίου ή ακόμη ζωικά απόβλητα, όπως ζωικά λίπη, επειδή είναι ελεύθερα στην αγορά και καθώς εξοικονομούν τις επιχειρήσεις από το βάρος της συλλογής και ανακύκλωσης των αποβλήτων.

Επίσης, είναι μια θλιβερή αλήθεια ότι συχνά χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία καλλυντικών χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια από τα εστιατόρια.

Αυτό σημαίνει υπερβολικά οφέλη για τους παραγωγούς καλλυντικών. Τους παρέχονται οι βασικές πρώτες ύλες για τα προϊόντα τους χωρίς κόστος, ενώ η άλλη βασική πρώτη ύλη τους, το νερό, προέρχεται επίσης σχεδόν χωρίς κόστος.

Ο μόνος παραγνωρισμένος παράγοντας είναι αυτός του οφέλους ή της βλάβης του πελάτη.

Προκειμένου να παραχθεί ένα ολοκληρωμένο καλλυντικό, χρησιμοποιούνται επίσης και άλλα συστατικά που έχουν καλλυντικές ιδιότητες εκτός από το έλαιο και το νερό. Αυτά τα οποία είναι διαλυτά στο έλαιο προστίθενται στο λάδι, ενώ υδατοδιαλυτά συστατικά προστίθενται στο νερό. Αυτά τα καλλυντικά συστατικά ταξινομούνται ως φυσικά, βοτανικά, ημισυνθετικά, τεχνητά και χημικά. Είναι γνωστό ότι τα φυσικά φυτικά συστατικά είναι ακριβότερα από τα ημι-συνθετικά, τεχνητά και χημικά. Επομένως, αυτοί οι κατασκευαστές καλλυντικών που επιδιώκουν δραστική μείωση του κόστους και μεγάλη αύξηση κέρδους χρησιμοποιούν τις φτηνές πρώτες ύλες. Αντίθετα, οι κατασκευαστές καλλυντικών που επιδιώκουν τη δημιουργία προϊόντων υψηλής ποιότητας, περιορίζοντας τα κέρδη τους προς όφελος του πελάτη τους, χωρίς να επικεντρώνονται στο κόστος, χρησιμοποιούν τις πιο ακριβές, αποτελεσματικές και ακίνδυνες πρώτες ύλες. δηλαδή των βοτανικών, φυσικών πρώτων υλών.

Έτσι, εσείς ποιες πρώτες ύλες θα προτιμούσατε να χρησιμοποιήσετε στα οικιακά σας καλλυντικά; Θα επιλέξετε χημικές, επικίνδυνες ουσίες ή μάλλον φυσικά, βοτανικά, αποτελεσματικά και αβλαβή συστατικά; Δεν θα θέλατε πάντα τα καλύτερα, καθαρότερα, πιο αποτελεσματικά και πιο ακίνδυνα συστατικά;»

Άρα, μήπως πρέπει να αρχίσουμε να γινόμαστε πιο απαιτητικές/οί κι επιλεκτικές/οί στην επιλογή των καλλυντικών μας;

Written By
More from beautytalks

Ω3 λιπαρά οξέα: σύμμαχοι υγείας

  Η ιστοσελίδα μας απέκτησε μια νέα συνεργάτιδα, τη φυσικοπαθητικό Ευαγγελία Παπαγιάννη,...
Read More

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *