Κετογονική διαίτα

Τι είναι η κετογονική δίαιτα

Πρόκειται για μία διατροφή υψηλή σε λίπη (60-90% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης) και χαμηλή σε υδατάνθρακες, η οποία οδηγεί στην παραγωγή κετονών στον οργανισμό, κατάσταση γνωστή ως κέτωση. Σκοπός της δίαιτας αυτής είναι η χρήση του λίπους σαν κύριο καύσιμο για τον οργανισμό αντί της γλυκόζης. Υπάρχουν διάφορα είδη κετογονικής δίαιτας, ανάλογα με την αναλογία λίπους προς πρωτεΐνη και υδατάνθρακα, η οποία κυμαίνεται από 2:1 έως 4:1. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για κάθε γραμμάριο πρωτεΐνης και υδατάνθρακα πρέπει να δίνονται 2, 3 ή 4 γραμμάρια λίπους.

Η κετογονική δίαιτα βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε «καλά» λιπαρά (μονοακόρεστα, πολυακόρεστα), όπως  ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, ελιές, ταχίνι, λιπαρά ψάρια. Απαγορευμένες τροφές της κετογονικής δίαιτας είναι τα δημητριακά, το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα αμυλούχα λαχανικά, πολλά φρούτα, τα γλυκά, η ζάχαρη, το μέλι και τα όσπρια.

Τι είναι όμως η κέτωση;

Η κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού μας είναι η γλυκόζη, η οποία προέρχεται από το μεταβολισμό των υδατανθράκων. Όταν δεν καταναλώνουμε επαρκή ποσότητα υδατανθράκων, το σώμα μας εξαντλεί τα αποθέματα της γλυκόζης και αναζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας, κυρίως τα λιπαρά οξέα. Ένα μέρος από τα λιπαρά οξέα μετατρέπεται σε κετόνες στο ήπαρ. Τότε πολλά μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου, χρησιμοποιούν τις κετόνες για ενέργεια.

Η κέτωση λοιπόν είναι μια φυσιολογική διαδικασία για τον οργανισμό σε συνθήκες έλλειψης υδατανθράκων. Ωστόσο το σώμα δεν προσαρμόζεται αμέσως στη διαδικασία της κέτωσης και έτσι εμφανίζονται ορισμένες παρενέργειες. Αξίζει να σημειωθεί πως η κέτωση είναι διαφορετική κατάσταση από τη διαβητική κετοξέωση, η οποία παρατηρείται στο μη ρυθμισμένο διαβήτη και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. 

Ποιές είναι οι πιθανές παρενέργειες της κετογονικήςδίαιτας;

Κατά τη διάρκεια της προσαρμογής του οργανισμού στην κέτωση εμφανίζονται συνήθως τα ακόλουθα συμπτώματα, που μπορεί να διαρκέσουν μερικές μέρες ή και εβδομάδες:

Πονοκέφαλος
Δυσάρεστη αναπνοή
Κούραση
Ναυτία
Κακή ποιότητα ύπνου
Μυικές κράμπες
Δυσκοιλιότητα

Οι παρενέργειες αυτές  αναφέρονται με τον όρο keto flu( κετογονική γρίπη) μπορούν να ελαχιστοποιηθούν με το ρόφημα Keton Χ drink. Όχι μόνο δεν παρατηρούνται , αλλά ο οργανισμός μπαίνει στην κέτωση από την πρώτη μόλις ώρα μετά την λήψη του.

Η απώλεια βάρους πλέον είναι εφικτή με εύκολο, επιστημονικό και ασφαλή τρόπο.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο ιατρείο.

 

Παπαδοπούλου Μαρία

Φυσίατρος,  εξειδικευμένη στον ιατρικό βελονισμό και την προηγμένη ομοιοπαθητική

Πατριαρχου Γρηγορίου Ζ´13,  Σερρες

Τηλ. 2321302250 & 6944643452

Written By
More from beautytalks

Η αλήθεια πίσω από τα καλλυντικά

Όλες μας χρησιμοποιούμε καλλυντικά για να διατηρήσουμε τη νεότητα, την ομορφιά της...
Read More

4 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *