Χημικό peeling στο ιατρείο

 

Aς ακούσουμε την ειδικό:

Τι είναι: To  peeling είναι η χημική  απολέπιση του δέρματος η οποία προκαλείται από την εφαρμογή ενός ή περισσότερων χημικών παραγόντων οι οποίοι και προκαλούν μια ελεγχόμενη  καταστροφή της επιδερμίδας ή και τμήματος του χόριου,  με  τελικό αποτέλεσμα την πάχυνση της επιδερμίδας, την παραγωγή κολλαγόνου και την αναδιαμόρφωση της δομής του δέρματος.  Ανάλογα με το βάθος της διείσδυσης  τα peelings  χωρίζονται σε 3 κατηγορίες. Επιφανειακά, μέσου βάθους και βαθιά peeling. Τo peeling  είναι μια γνωστή μέθοδος αντιγήρανσης από αρχαιοτάτων χρόνων, αλλά η γήρανση του δερματος δεν είναι η μόνη ένδειξη, κι έτσι έχουμε αρκετές πλέον ενδείξεις και για κάθε ενδειξη συνήθως συστήνεται ως θεραπεία  εκλογής και κάποιο είδος χημικού παράγοντα, πχ σαλικυλικό οξύ για την ακμή, μανδελικό για ροδόχρου ακμή, ενώ το γλυκολικό είναι ίσως ο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενος χημικός παράγοντας  για επιφανειακά peeling.

TCA peeling: To peeling με TCA,  είναι και ο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενος παράγοντας για peeling μέσου βάθους,  τα οποία προκαλούν μια πληρη ανανέωση της επιδερμίδας στο σύνολό της και διεγείρουν την κολλαγονογένεση.Τα peeling αυτά  αρχίζουν από τη συγκέντρωση των 12- 15%, για πιο επιφανειακά peeling και καταλήγουν στη συγκέντρωση των 50%,που είναι σαφώς πιο βαθια, περιεκτικότητα όμως η οποία σπανια χρησιμοποιείται . Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα είναι τα συγκέντρωσης 12-30%. Τα peeling με ΤCA μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους για να εχουμε ένα αυξημένο αποτελεσμα,  και επίσης μπορούμε να τα συνδυάσουμε  στην ίδια συνεδρία με μεσοθεραπεία, PRP, IPL ή ακόμα και με fractional laser σε περιστατικά κυρίως με βαθιές ουλές από ακμή.

  Ποια η διαδικασία: Η διαδικασία που ακολουθείται  για τα peeling συνήθως  περιλαμβάνει προετοιμασία  του δέρματος, αναλογα με το πρόβλημα,  στο σπιτι,  το κυρίως peeling που γίνεται από 1 ως 6 φορές στο ιατρείο και περιποίηση και πάλι στο σπίτι, ενδιαμεσα.

   Peeling επιφανειακου, μέσου, μεγάλου βάθους: Στην επιλογη ενός peeling  είναι σημαντικο να γνωριζουμε το βάθος της βλάβης που καλούμαστε να θεραπεύσουμε. .  Οσο πιο βαθιές βλάβες δέρματος  θέλουμε  να αντιμετωπίσουμε τόσο πιο βαθύ  peeling πρέπει να επιλεξουμε, και το τι peeling θα επιλέξουμε  σε κάθε περίπτωση  θα ορίσει και την επιτυχία του. Σχηματικά  θα μπορούσαμε να πούμε πως τα επιφανειακά peeling  κάνουν μια αποκατάσταση, τα μεσαία κάνουν μια αναδόμηση, τα δε  βαθιά peeling ηταν μια πραγματική επανάσταση: καταστρέφουν ολοσχερώς την επιδερμίδα και το χόριο,  για να τα ανακατασκευάσουν απο την αρχή,  αλλά  χρησιμοποιούνται σπάνια, λόγω του μεγάλου ερεθισμού που δημιουργούν. Τα μέσου βάθους peeling δημιουργούν και αυτά έναν ερεθισμό στο δέρμα,άλλοτε άλλου βαθμού, που ακολουθείται από μια απολέπιση μετά από 4-6 μερες. Τα μέσου βάθους peeling θέλουν προσοχή και αποφυγή απο τον ήλιο και πρέπει να γίνονται μόνον από ειδικό δερματολόγο. Γι αυτό και τα επιφανειακά peeling, που δεν δημιουργούν ερεθισμό και έχουν ελάχιστες παρενέργειες,  έχουν μια μεγάλη άνθηση, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει κανείς το ίδιο αποτέλεσμα που θα είχε με ένα peeling μέσου βάθους κάνοντας πολλά επιφανειακά peeling.

Ερώτημα: Μπορούν όμως επανειλημμένα επιφανειακά  peeling να μας δώσουν το αποτέλεσμα ενός peeling μέσου βάθους? Oχι,  δεν μπορούν λόγω του γεγονότος πως όσες φορές κι αν δράσει κανείς με έναν παράγοντα που δρα στην επιδερμίδα δεν μπορεί να βελτιώσει  βλάβες που βρίσκονται βαθύτερα. No pain, no gain!

Λίλα Πισσαλίδου
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
Αισθητική και Χειρουργική Δερματολογία
Κούσκουρα 10
54622 Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310229614
http://www.dermatologos-pissalidou.gr/
Written By
More from beautytalks

Ωτοβελονισμός κι αδυνάτισμα

      Ο ωτοβελονισμός μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην προσπάθεια απώλειας...
Read More

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *